joi, 24 ianuarie 2013

Franz Kafka - Aforisme



Preoţii şi ritualurile sunt doar cârje pentru viaţa infirmă a sufletului.

Orice fiinţă, cât de neînsemnată ar fi, constituie centrul unui cerc trasat în jurul ei.

Aceia care păstrează capacitatea de a aduna frumuseţea nu vor îmbătrâni niciodată.

Arta noastra e de a fi orbiti de lumea adevarului.

Universul este un rezervor aproape neatins de valori şi de semnificaţii, iar un om nu trebuie să-şi piardă vlaga pentru că nu-l poate măsura.

Atâta timp cât nu încetezi să urci, treptele nu se vor termina; sub paşii tăi care urcă, ele se vor înmulţi la nesfârşit.

Cei care ştiu să vadă, văd pretutindeni semnele unei atotputernice Înţelepciuni.

Tot ce nu vizează esenţialul îmi este indiferent. Fericirea n-aş putea-o atinge decât dacă aş reuşi să ridic lumea ca s-o fac să intre în adevăr, pur, imuabil.

Dezordinea, când nu eşti înzestrat decât cu mici talente, e tot ce poate fi mai rău.

Nu pierdeţi timpul căutând obstacole; s-ar putea să nu existe.

În mod absolut sigur, scriu lucruri din disperare faţă de trupul meu şi faţă de viitorul care mă aşteaptă având acest trup...

Sunt două păcate principale din care toate celelalte păcate se nasc: nerăbdarea şi lenea.

Nu trebuie să ieşi din cameră. Rămâi aşezat la birou şi ascultă. Nici măcar nu asculta, doar aşteaptă. Nici măcar nu aştepta, stai liniştit şi singur. Lumea ţi se va oferi de bună voie, să o descoperi în adevărata lumină, nu are încotro. Se va rostogoli nestăvilită la picioarele tale.

Se simţea liber de orice apăsare, aşa cum te simţi doar când te afli printre străini, când discuţi cu persoane care îţi sunt inferioare, nu spui nimic despre tine, vorbeşti cu detaşare despre problemele altora, creşti în ochii tăi, dar ai libertatea să şi scazi în ochii tăi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu