joi, 24 noiembrie 2011

MONSANTO - Crima alimentelor modificate genetic (25.11.2010)

sursa: http://antiiluzii.blogspot.com/
"Şi m-am uitat şi iată un cal alb: iar cel care şedea pe el, se numea Moartea...şi Monsanto îl urma !"

Cu această parafrază a Apocalipsei Sfântului Ioan, începe acest mini documentar, pe care l-am postat pe blog, consacrat uneia dintre cele mai contestate corporaţii, Monsanto, despre care am vorbit tangenţial  cândva şi vă promisesem că îi voi dedica un articol special.

Din păcate, subiectul Monsanto rămâne de actualitate şi nu peste mări şi oceane, ci aici, în România. Administratorul unei societăţi agricole din jud. Botoşani, s-a trezit zilele trecute, cu 300 ha de soia modificată genetic, marca Monsanto, deşi cumpărase sămânţa de la distribuitori autorizaţi, care l-au asigurat de contrariu. Dacă se va confirma că este vorba de soia MG1, administratorul riscă o amendă între 50.000 şi 80.000 de lei.

Culturile de soia modificate genetic, au fost interzise în România, în 2007, când ne-am aliniat politicii agricole a UE. Dar stupiditatea politicienilor noştri este atotcuprinzătoare: importurile nu au fost interzise. Un studiu recent, efectuat în Rusia, pe cobai, a evidenţiat alterări masive ale organelor (ficat, rinichi, testicule), schimbări la nivel celular şi scăderi în greutate, în urma consumului de soia modificată genetic.

În 2002, Monsanto a înaintat guvernului canadian un proiect care prevedea cultivarea în masă a grâului modificat genetic Roundup Ready, fapt ce a dus la declanşarea de puternice proteste din partea producătorilor agricoli, a consumatorilor şi organizaţiilor societăţii civile. În data de 12 mai 2004 Consiliul Canadienilor a reuşit să blocheze această iniţiativă.

Una dintre principalele găselniţe ale Monsanto, este erbicidul Roundup, bazat pe glifosat, care a fost comercializat începând cu 1974. Plantele modificate genetic de Monsanto, sunt rezistente la acest erbicid, generând astfel un monopol, prin iniţierea unui cerc vicios. În anii '80 Enviromental Protection Agency descoperea că laboratorul IBT (Industrial Bio Test Lab) falsificase 30 de teste despre efectele nefaste ale glifosatului, declarat inofensiv de Monsanto. Explicaţia falsului ? Foarte simplă. Directorul IBT Paul Wright, fusese angajat al Monsanto, ca toxicolog. A fost condamnat pentru fraudă, dar asta nu a împiedicat corporaţia să continue campania de reclamă mincinoasă făcută erbicidului. În 1991 laboratorul Craven a fost de asemenea acuzat de falsificarea unor studii ce evaluau reziduurile Roundup în cartofi, prune, struguri şi în apele freatice. Tribunalul Suprem New York, interzicea în 1996 reclama mincinoasă a produsului, declarat ca fiind biodegradabil şi inofensiv pentru mediu, amendând însă corporaţia cu o sumă ridicolă : 75.000 $. 

Studii ştiinţifice, arată că în apele din Bretagne (în vestul Franţei), 95 % din eşantioane au o concentraţie de glifosat, de 34 de ori mai mare decât limita legală, sediul din Franţa al corporaţiei fiind amendat cu 15.000 E în 2007, din acest motiv.Monsanto România continuă însă să declare mincinos pe propriul site: "Aplicăm inovaţie şi tehnologie în lume, producem mai mult în timp ce conservăm mai mult. Noi îi ajutăm pe fermieri să obţină recolte din ce în ce mai mari, să producă alimente şi furaje mai sănătoase şi în acelaşi timp reducem impactul agriculturii asupra mediului înconjurător."

Unul dintre argumentele forte ale concernului, susţinut de un lobby fanatic al multor politicieni americani, este lupta pentru eradicarea foametei mondiale. Sprijinul politicienilor americani, printre ei numărându-se şi toţi preşedinţii SUA de la Ronald Reagan la George W. Bush, este uşor explicabil: fonduri uriaşe au fost virate politicienilor, de către Monsanto, în timpul campaniilor electorale şi nu numai. De asemenea, mulţi politicieni au fost angajaţii firmei înainte de cariera politică, sau au devenit angajaţii ei, la final de mandat. Un exemplu celebru este cel al lui Micky Kantor, Secretar de stat pentru comerţ, al preşedintelui Clinton, care era simultan şi avocat al concernului. La noi ministrul PDL al agriculturii, Valeriu Tabără este un susţinător înfocat al culturilor modificate genetic. Care i-or fi de fapt interesele ? În mod cert nu coincid cu ale noastre !

Mecanismul însuşi, al alterării genetice, pare grotesc: folosirea de viruşi şi bacterii (gen Escherichia Coli), declarate de asemenea inofensive, pentru a penetra membrana celulară. Monsanto "fabrică" plante programate genetic să moară după un an, pentru a obliga astfel producătorii să cumpere continuu seminţe modificate genetic. Declarativ, aceste plante nu-şi pot hibrida suratele naturale. Oare ?! La dispariţia câtor specii de plante naturale vom asista, dacă practicile monstruoase ale concernului nu vor fi stopate ?

SCURT ISTORIC MONSANTO

1. Compania a fost înfiinţată în 1901 de un veteran al industriei farmaceutice, John Francis Queeny. Numele companiei a fost dat însă de socrul acestuia, Emmanuel Mendes de Monsanto, un bogat portorican, patron al unor fabrici de zahăr.

Primul produs fabricat: zaharina, înscrisă în 1996 în SUA, pe lista produselor cancerigene, interzisă în Canada, dar larg accceptată în România. Monsanto a introdus zaharina, vanilina şi cafeina în compoziţia Coca-Cola, devenind unul dintre principalii furnizori ai companiei producătoare de toxine chimice, atent îmbuteliate.

2. 1919 - intră pe piaţa europeană, în parteneriat cu Graesser's Chemical Works. Produceau vanilină, acid salicilic şi cauciuc.

3. 1940 - devine unul dintre liderii producţiei de mase plastice, polistiren şi fibre sintetice. În aceeaşi decadă începe producţia de aspartam (alt îndulcitor, la fel de dăunător ca şi zaharina), DDT, Agent Orange (dioxina), PCB (un compus organic cu structură chimică şi toxicitate similară dioxinei) şi BST (hormon bovin de creştere - atenţie la obligativitatea folosirii lui impusă de Codex Alimentarius).

DDT a fost interzis de Congresul SUA în 1972, din cauza efectelor secundare. Despre celelalte invenţii  "benefice" Monsanto, de mai sus, cred că aţi auzit destule.

4. 1954 - se formează Mobay, din parteneriatul Monsanto-Bayer, pentru producţia de spumă poliuretanică. 

Pentru cei care cunosc Bayer doar ca pe onorabila firmă ce fabrică aspirină, precizez: Bayer, împreună cu alt concern inocent BASF şi cu Hoechst, au fost principalii acţionari ai monstruozităţii numită I.G.Farben, concern condamnat de Tribunalul de la Nuremberg pentru crime de război, în special pentru producţia de "aerosoli" pentru lagărele de concentrare naziste, sub numele de Zyklon B.

5. 1968 - devine prima companie care produce în masă LED-uri.

6. 1982 - devine prima companie care începe producerea de plante modificate genetic.

7. 1997-2002 - prin multiple fuziuni şi achiziţii face tranziţia de la chimie la biotehnologie.

8. 2004-2005 - demarează o serie de procese contra fermierilor canadieni, pentru încălcarea patentelor deţinute de Monsanto pentru patru plante.

9. 2005 - declară patentarea unei specii de porc şi proprietatea exclusivă asupra oricărui porc crescut printr-o tehnică similară.

10. 2006 - Public Patent Foundation atacă cele patru patente deţinute de Monsanto la United States Patent and Trademark Office. Procedura este în curs."



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu